Ciasto na pierogi drożdżowe – pierogi pieczone

Ciasto na pierogi drożdżowe – pierogi pieczone

Składniki:

  • 0.5 kg mąki
  • Szczypta drożdży (4-6 dg)
  • Pół kostki masła (120g)
  • 3 jajka (1 całe, 2 żółtka)
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • Sól i cukier

Przygotowanie:

Z  składników zagniatamy ciasto (lub wykorzystujemy do tego celu malakser). Pozwalamy mu kilkanaście minut odpocząć. Następnie formujemy kule i  rozwałkowujemy  je na duże koła.

Obróbka termiczna

  • Pierogi na cieście ziemniaczanym przeznaczone są do pieczenia  piekarniku.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Duże pierogi układamy na blasze, (możemy posmarować je  roztrzepanym jajkiem) i pieczemy około 20 minut.